Experiment s výrobou zmrzliny na sněhu

Vždycky, když už i nám tady v Polabí napadne sníh, vracíme se s dětmi ke zmrzlinovému experimentu, který jsem kdysi objevila při pátrání na internetu (odkaz níže) a s velkým úspěchem testovala s dětmi ve škole.

Tenkrát poprvé jsme ho dělali uprostřed zamrzlé řeky Chrudimky, kde to mělo své nepopiratelné kouzlo, nicméně, zamrzlá řeka slouží jen pro efekt a rozhodně není podmínkou. Vystačíte si i s lesem, zahradou, balkonem nebo kuchyní, když si troufnete, nanosit si do ní sníh. 🙂

rptnb

Jak experiment funguje:

Principem celého zmrzlinového experimentu je snížení teploty sněhu vlivem přidání soli (teplota klesne asi na -15°C), což je jev, kterého v zimě využívají také silničáři při solení silnic.

Chcete-li však znát odbornější názvosloví a souvislosti, určitě doporučuji tohle polopatické video pro badatele začátečníky. Můžete ho shlédnout s dětmi ještě než vyrazíte ven.

Pracovní listy:

Pokud byste chtěli experiment vyzkoušet s dětmi ve škole či školce nebo třeba s domškoláky, připravila jsem pro vás dva typy pracovních listů pro záznam průběhu experimentu.

Pro mladší děti použijte předvyplněný list. Do poslední kolonky si děti mohou nakreslit obrázek, malí školáci si sem mohou zapsat, jak se jim dařilo, jestli se pokus povedl a zmrzlina jim chutnala.

Pro starší děti použijte nevyplněný list. Ten lze využít i pro jakékoli další experimenty a vytvořit si tak nakonec vlastní databázi pokusů.

Pracovní listy v PDF – STÁHNOUT.

Co potřebujete:

  • Smetanu (použila jsem kelímek smetany ke šlehání)
  • Cukr (množství dle chuti, k ochucení můžete použít i vanilku, kakao nebo vyzkoušet další ingredience, jako marmeládu, ovoce apod.)
  • 0,5 kg soli
  • Velkou a malou misku
  • Lžíci
  • Sníh

dav

Jak na to:

Do velké mísy dejte sníh a do sněhu vmíchejte sůl.

Pozor, teplota sněhu opravdu výrazně klesne a není dobré do něj strkat ruce. 🙂

Na osolený sníh posaďte menší misku, vlijte smetanu, oslaďte a pak už jen trpělivě míchejte, míchejte a míchejte.

dav

Smetana začne pomalu při okrajích tuhnout a „přimrzat“ a za zhruba 10 minut (záleží i na okolní teplotě), vám vznikne nefalšovaná smetanová zmrzlina!

Tu můžete ještě ochutit kakaem, ovocem nebo čímkoli vás napadne.

A pak už stačí jen všem zúčastněným rozdat lžičky a pustit se do té nejlepší části celého experimentu: ochutnávky! 🙂

ptr

A pokud hledáte další zimní zábavu pro děti, co takhle vyzkoušet Eskymáckou výzvu (ke stažení zdarma) a navazující Eskymáckou stezku? V obou případech se děti setkají s inuitským klukem Nanukem, který je provede mrazivým dobrodružstvím a zároveň jim zábavnou formou zprostředkuje spoustu zajímavostí ze světa Inuitů.

Pomůžu vám rozehrát společné chvíle s dětmi! :-) Jsem nevyléčitelná optimistka, maminka tří dětí a autorka příběhů pro děti i dospělé. S radostí pro vás tvořím úkolové hry, stopovačky a cesty za pokladem, kterým souhrnně říkám Bojovky s příběhem , a které vám mohou do života přinést kapku dobrodružství... :-) Více o mně si můžete přečíst zde.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.