Jak dětem nachystat napínavou stezku odvahy

Měli jste jako děti rádi stezky odvahy?

Já se přiznám, že jsem velký strašpytel a na táborech jsem ze stezek odvahy měla už dopředu hrůzu.

Proto jsem naše děti nikdy jako malé cíleně nestrašila a strašidelným bojovkám se dlouho vyhýbala.

Až najednou přišel čas, kdy začaly mít samy chuť testovat svou odvahu a vystavit se situacím, kdy se budou možná i trochu bát. Ale pořád s vědomím, že je to všechno jen hra, že se jim nemůže nic stát.

A tak jsem se pustila do vymýšlení HER, které budou vyvolávat lehké mrazení v zádech, ale zároveň je bude možné uzpůsobit věku i povaze dětí.

(Tou první a nejoblíbenější byla Strašidelná stezka 🙂

S mladšími dětmi postačí, aby se setmělo a ony šly za ruku s rodiči.

Některé starší děti naopak ocení pořádnou tmu, svíčky, podezřelé zvuky a možná i nějaké to vybafnutí.

Ale to už je čistě na vašem uvážení. Jen vás prosím, neděste děti zbytečně a za každou cenu! Ne každý na to má povahu a místo vzrušujícího zážitku si z podobné aktivity mohou děti odnést jen strach, nedůvěru a pocit, že nejsou nikde v bezpečí.

Pokud ovšem víte, že právě vaše děti stezku odvahy ocení, tak vzhůru do příprav!

Trasa

Vyberte místo, kde si děti ani po tmě neublíží, nikam se nezřítí a podobně. Mladším dětem bohatě postačí i trasa vedená po zahradě nebo dokonce zhasnutými místnostmi vašeho domu či bytu. Se staršími je fajn vyzkoušet les nebo stezku zakončit na místech jako je hřbitov, starý dům, kaplička a podobně.

Vyznačení trasy

Svíčky

Klasika všech klasik. Nejlépe se nám osvědčilo dát čajové svíčky do zavařovacích sklenic. Nehrozí sfouknutí ani zapálení lesa. Použít také můžete lucerny nebo vyřezané dýně, třeba na závěr stezky nebo na nějaké speciální místo.

Led svíčky a vánoční světýlka

Tyhle svíčky na baterky jsou praktické a zvládnou i lehký déšť, můžete je položit jen tak do trávy, přivázat na strom a podobně. Stejně tak můžete na strom namotat vánoční světýlka.

Svítící tyčinky

Tahle chemická světýlka ve tvaru tyčinek, náramků a podobně se aktivují „zlomením“ a vydrží svítit celkem dlouho. Mají různé barvy i velikosti a na stezce odvahy už jsme je také s úspěchem využili. Jen se mi na nich nelíbí, že jsou na jedno použití a je to spousta zbytečného plastu… Nicméně děti z nich bývají nadšené velmi.

Provázek

Některá místa můžete na stezce ozvláštnit provázkem, který natáhnete např. mezi stromy, ideálně tak, aby od jeho začátku nebylo na konec vidět. Svíčkou pak osvětlíte jen začátek a následně místo, na které děti dohlédnou až když dojdou na konec. Děti na tuhle vsuvku buď dopředu upozorněte nebo jim u svíčky nechte vzkaz typu: „Nech se vést provázkem.“

Nahrávka

Další vychytávkou může být nahrávka na telefonu, která děti povede od osvětleného místa po hlase. Nahrát můžete slova jako „pojď za mnou“, „jdi za mým hlasem“, „následuj můj hlas“. Až když děti dojdou např. za roh, objeví další svíčku.

Průvodce

Pokud máte po ruce dost pomocníků, může jeden z nich např. v kostýmu fungovat jako průvodce, který děti určitým úsekem provede nebo je třeba přenese. Tuhle variantu můžete propojit s tím, že děti průvodci musí nejprve zaplatit třeba mincí, pro kterou si museli v rámci stezky někam dojít.

Strašení a hlídky na trase

Tady se dostáváme na tenký led a každý se na strašení bude nejspíš dívat jinak. Já to prvoplánové vyskakování, ječení do ucha, sahání ze tmy, věšení se ze stromu, plížení se za zády atd. nemám ráda, ale některé děti si ho nejspíš užijí.

Každopádně v závislosti na délce trasy doporučuji mít na ní ukrytého dospěláka, který může být klidně úplně potichu a bude jen dohlížet, aby nikdo nezpanikařil, neuhnul z vyznačené trasy apod.

Pokud máte pomocníků víc, můžete je převléct do kostýmů a nechat u nich děti plnit úkoly, odpovídat na hádanky, luštit šifry. V tomto případě se pěkně hodí Strašidelná stezka, která obsahuje setkání se 7 bytostmi, které děti musí přemoci a poslat zpět do Zásvětí…

Strašidelný příběh

Někdy místo strašení na trase ještě víc zapůsobí děsivý příběh, který si před samotnou stezkou děti vyslechnou.

Nám na táboře rádi vyprávěli historky o mrtvém vlaku, co tudy projíždí, mlynáři, co povraždil celou rodinu a teď číhá ve mlýně na další oběť, smečce hladových krvelačných vlků, která se tu nedávno objevila nebo holčičce s prostřiženým hrdélkem, co s nůžkami obchází po lese a chce se pomstít.

U posledně jmenovaného příběhu končila stezka papírem, kde jsme se museli podepsat, a na který z nůžek pověšených na větvi odkapávala „krev“. Ještě teď mi z toho běhá mráz po zádech…

A tak volím zpravidla jemnější a méně hororové příběhy.

Stezku odvahy můžete připravit třeba na motivy Legendy o hradním strašidle, která je ke stažení zdarma. Nebo se inspirovat historií a legendami z místa, kde stezku pořádáte.

Pak už stačí jen přečíst nebo převyprávět dětem příběh, popřát jim hodně štěstí a ve dvojicích nebo po jednom je vyslat na tajemně osvětlenou stezku…

Stezka odvahy s duchem Hubertem

Pokud máte nebo plánujete pořídit Stezku duchů, můžete ji využít jako ideální základ vaší stezky odvahy.

Na stezce děti potkají nešťastného ducha, který si je vybere pro nelehký úkol. Buď mu děti pomohou odhalit tajemství jeho smrti nebo se jim nastěhuje pod postel a bude je už napořád strašit!

Trasa a rozmístění úkolů

Vyznačte trasu svíčkami nebo dalšími výše popsanými způsoby a rozmístěte k nim jednotlivé listy bojovky.

Úkoly jsou velmi jednoduché, není potřeba nic zapisovat, aby bylo snadné plnit je i v lehkém napětí a jen za svitu svíček.

Duch Hubert na konci stezky

Pokud nemáte po ruce spoustu dobrovolníků, které byste na stezku rozmístili, uleví se vám, že u Stezky duchů potřebujete jen jednoho. Přes něj pak stačí přehodit prostěradlo a dát mu instrukce, jak se má jako duch chovat.

Když k němu děti na závěr stezky po svíčkách dojdou (může se schovat a trochu je překvapit tím, že vystoupí nečekaně např. zpoza stromu), děti mu musí převyprávět, co zjistili o tom, jak vlastně zemřel. K tomu jim slouží získané indicie.

Pokud děti odpoví správně, duch je odmění a nechá je projít a vrátit se domů.

Pokud ne, inu, tak to už je na vás, jakou šarádu s dětmi sehrajete…

V každém případě vám přeji tajuplný a dobrodružný podzim a se strašením to rozhodně nepřehánějte a ujistěte se, že jsou vaše děti po absolvování stezky odvahy v pohodě! 🙂

Tagy:
Pomůžu vám rozehrát společné chvíle s dětmi! :-) Jsem nevyléčitelná optimistka, maminka tří dětí a autorka příběhů pro děti i dospělé. S radostí pro vás tvořím úkolové hry, stopovačky a cesty za pokladem, kterým souhrnně říkám Bojovky s příběhem , a které vám mohou do života přinést kapku dobrodružství... :-) Více o mně si můžete přečíst zde.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.